ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΦΗΒΩΝ: ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ»
Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Άρτας για δεύτερη συνεχή χρονιά πραγματοποιεί τη διασχολική εκπαιδευτική δράση με τίτλο: «Συναντήσεις εφήβων: Οδοιπορικό στα χνάρια της ιστορίας», σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ένδεκα (11) μαθητές/τριες, τρεις (3) εκπαιδευτικοί και ένας (1) Δ/ντής από τέσσερα (4) σχολεία. Πιο συγκεκριμένα, συμμετέχουν: τέσσερις (4) μαθητές/τριες από το 3ο Γυμνάσιο Άρτας με υπεύθυνη την κα Μηλιώνη Κων/να, τρεις (3) μαθητές/τριες από το Μουσικό Σχολείο Άρτας με υπεύθυνη την κα Πρέντζα Άννα, δύο (2) μαθήτριες από το Γυμνάσιο Κομποτίου με υπεύθυνο τον Δ/ντη κ. Μπούνα Θωμά και δύο (2) μαθήτριες από το Γυμνάσιο Κωστακιών με υπεύθυνη την κα Σκαλτσογιάννη Ιωάννα. Οι μαθητές φέτος φοιτούν στην Γ΄ Γυμνασίου.
Η ομάδα των μαθητών έχει πραγματοποιήσει μέχρι τώρα δέκα (10) συναντήσεις και η ομάδα των εκπαιδευτικών δεκατρείς (13) συναντήσεις.
Στόχος του προγράμματος είναι οι μαθητές/τριες μέσα από μία βιωματική διαδικασία να γνωρίσουν πτυχές της ιστορίας της Αρχαίας Αμβρακίας, να συνδεθούν με το ιστορικό παρελθόν και τις πολιτισμικές ρίζες της πόλης στη οποία ζουν, να συνεργαστούν για την δημιουργία ενός ομαδικού έργου.
Οι μαθητές με φαντασία, θέληση και συνεργασία έχουν δημιουργήσει μία ομαδική ιστορία και ένα σταυρόλεξο-κουίζ. Στην προσπάθειά τους άντλησαν στοιχεία από την ξενάγηση στον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Άρτας, από τις βιβλιογραφικές πηγές που τους δόθηκαν από τις υπεύθυνες για τη δράση αρχαιολόγους και από τις συζητήσεις που έγιναν τόσο μεταξύ τους, όσο και με τις /τους υπεύθυνες/ους εκπαιδευτικούς τους.
Η πλοκή της ιστορίας διαδραματίζεται τόσο στην Αρχαία Αμβρακία, όσο στη σύγχρονη Άρτα και έχει σαν κεντρικό θέμα τη θέση της γυναίκας και τα πρόσωπα είναι έφηβοι.
Η επίλυση του σταυρόλεξου απαιτεί γνώσεις από την ζωή στην Αρχαία Αμβρακία. Τα παιδιά με τους εκπαιδευτικούς τους τη φετινή χρονιά, συνεργάζονται μεταξύ τους για να αποφασίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα μοιραστούν τις γνώσεις και την εμπειρία τους με τους συμμαθητές/ τριες των σχολείων τους, αλλά και με συμμαθητές/ τριές τους από τα άλλα σχολεία.
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η δράση κατάφερε να ξεκινήσει και να εξελιχθεί χάρη στο ενδιαφέρον, την εμπειρία, τις γνώσεις αλλά κυρίως στην πίστη των Δ/ντών των σχολείων, των Εκπαιδευτικών και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας, στην παιδαγωγική αξία παρόμοιων δράσεων.
Με την στάση τους μας κάνουν να νιώθουμε αισιοδοξία, μας ενθαρρύνουν να συνεχίσουμε το έργο της Πρόληψης και να πιστέψουμε αυτό που μας λένε τα φωτεινά βλέμματα των παιδιών ότι «Το μέλλον διαρκεί πολύ».
Ευχαριστούμε για την στήριξη και την διευκόλυνση την Δ/ντρια του Γυμνασίου Κωστακιών κα Καραγιάννη Ευθυμία, την Δ/ντρια του 3ου Γυμνασίου Άρτας κα Γάτα Σταυρούλα, τον Δ/ντή του Γυμνασίου Κομποτίου κ. Μπούνα Θωμά και τον Δ/ντή του Μουσικού Σχολείου Άρτας κ. Τσάιμο Άρη.
Ευχαριστούμε την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας κα Κοντογιάννη Θεοδώρα και την Αρχαιολόγο κα Χαντζάρα Αναστασία για την αμέριστη βοήθειά τους για την υλοποίηση της παρέμβασης.
Επίσης, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις/τους εκπαιδευτικούς για την εθελοντική συμμετοχή τους, οι οποίοι με γνήσια παιδαγωγική ευαισθησία & φροντίδα εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν μαζί με τους μαθητές τους.
Τέλος, ευχαριστούμε τα παιδιά που συμμετέχουν στην ομάδα, τα οποία μας δίνουν την ευκαιρία να ταξιδέψουμε μαζί τους στο χώρο της δημιουργικής φαντασίας, να δούμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια τους («δεν είναι τα μάτια, είναι η ματιά», Κική Δημουλά).
Την ευθύνη για το συντονισμό της δράσης έχουν ο κ. Οικονομίδης Θεόδωρος-Παιδοψυχίατρος και η Κα Κομηλάγιου Θεοδοσία-Κοινωνιολόγος.