Σε συνεργασία με τον

«Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΩΝ» ΜΙΑ ΠΟΛΥΕΠΙΠΕΔΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

«Ποτέ άλλοτε στην ιστορία αυτού του πλανήτη και της  ανθρωπότητας ,δεν έπληξαν η βία , η ανισότητα , η πείνα και διαμέσου αυτών η οικονομική καταπίεση τόσες πολλές ανθρώπινες υπάρξεις»

Οι νέες οικονομικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν στη χώρα μας και οι οποίες προσδιορίζονται με τον όρο οικονομική κρίση έφεραν στο φως τις κρυμμένες όψεις δόμησης της νέας ελληνικής πραγματικότητας αλλά και διαμόρφωσαν και νέους όρους σε αυτή την πραγματικότητα.

Τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας το κυρίαρχο πρότυπο ζωής ήταν συνυφασμένο με την οικονομική επιτυχία ,τον καταναλωτισμό και την συσσώρευση υλικών αγαθών. Οι συνέπειες αυτού του τρόπου ζωής είχαν και έχουν  ανοίξει κύκλους συζητήσεων περί κοινωνικής κρίσης, κρίσης θεσμών, κρίσης αξιών, πολιτισμού, κρίση στις ανθρώπινες σχέσεις, καθώς παρατηρούσαμε αύξηση των κοινωνικών προβλημάτων και των προσωπικών αδιεξόδων .

Πάνω σε αυτή την κατάσταση προστέθηκε και η οικονομική κρίση.

Η συνεχής μείωση του εισοδήματος , η ανεργία, η εργασιακή ανασφάλεια σε συνδυασμό με το καλλιεργούμενο κλίμα φόβου ,αύξησαν τα κοινωνικά προβλήματα και επέτειναν την ατομική σύγχυση και τον αυτοπροσδιορισμό.

Έτσι έχουμε την ραγδαία αύξηση των φαινομένων του υποσιτισμού, των άστεγων (πλάι στην τάξη των φτωχών έχουμε τώρα τους νεόπτωχους) αύξηση των σωματικών και ψυχικών ασθενειών, αύξηση της βίας ,της παραβατικότητας ,των εξαρτήσεων.

Μέσα σε αυτό το τοπίο εκείνοι που πλήττονται περισσότερο είναι οι οικονομικά και κοινωνικά κατώτερες τάξεις και μέσα σε αυτές περισσότερο οι ομάδες των μεταναστών, των ανθρώπων με προβλήματα ψυχικής υγείας, οι ρομά, οι οροθετικοί ,οι εξαρτημένοι.

Στην προσπάθεια μας να ανταποκριθούμε στα προτάγματα των καιρών και έχοντας στη φιλοσοφία μας ως  Κέντρο πρόληψης έναν κοινοτικό προσανατολισμό έχουμε ανάγκη όλους τους φορείς  της τοπικής κοινότητας.

Η εκκλησία  αποτελεί  έναν από τους ποιο σημαντικούς φορείς που έχει συμβάλλει στην πρόληψη του φαινομένου των εξαρτήσεων σε τοπικό επίπεδο και  προεδρεύει και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Πρόληψης .

Καθώς και η εκκλησία έρχεται σε καθημερινή επαφή με τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η ανθρωπιστική κρίση και σε συνέχεια της εικοσαετούς συνεργασίας μας σε θέματα εξαρτήσεων και προαγωγής ψυχοκοινωνικής υγείας έχουμε σχεδιάσει από κοινού ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης των λειτουργών της (ιερέων, ομαδαρχών/ισσών των κατασκηνώσεων και κατηχητών/τριών) στη φιλοσοφία πρόληψης των εξαρτήσεων. Στόχος είναι η ανάπτυξη δράσεων  στις κατασκηνώσεις ,στα κατηχητικά, προγράμματα στην οικογένεια ώστε να προσεγγίζουμε την τελική ομάδα στόχο που είναι οι νέοι μέσα από πολυεπίπεδες παρεμβάσεις.

  • Το πρόγραμμα ξεκίνησε με το βιωματικό σεμινάριο «Γνωρίζοντας καλύτερα τον έφηβο» που αφορούσε ευαισθητοποίηση σε θέματα εφηβείας και συμμετείχαν δεκατρείς κατηχητές/τριες, ομαδάρχες/ισσες διάρκειας έξι δίωρων συναντήσεων τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2017.
  • Τον Ιούνιο πραγματοποιήθηκε το θεματικό βιωματικό εργαστήρι «Συνυπάρχουμε  …..συνομιλούμε». Μια εκπαιδευτική διαδικασία με την ταυτόχρονη συμμετοχή  δεκατριών παιδιών  και τεσσάρων ομαδαρχών/ισσών και κατηχητών/τριων.
  • Το καλοκαίρι, Ιούλιος του 2017, υλοποιήθηκαν στις εκκλησιαστικές κατασκηνώσεις αγοριών και  κοριτσιών θεματικά βιωματικά εργαστήρια παιδαγωγικών και δημιουργικών δραστηριοτήτων. Συμμετείχαν συνολικά 144 παιδιά Δημοτικού Σχολείου.
  • Το πρόγραμμα συνεχίζεται την τρέχουσα περίοδο Νοέμβριος και Δεκέμβριος 2017 με το βιωματικό σεμινάριο στους ιερείς της Ιεράς Μητρόπολης Άρτας με θέμα: «Ο ρόλος της εκκλησίας στην πρόληψη των εξαρτήσεων» διάρκειας επτά δίωρων συναντήσεων. Στόχος του σεμιναρίου είναι η  επεξεργασία κριτικών προσεγγίσεων σε θέματα εξαρτήσεων καθώς  και την επεξεργασία των κοινωνικών αναπαραστάσεων που συνοδεύουν την χρήση ουσιών ώστε μέσα από την άσκηση του ρόλου τους να συμβάλλουν στην πρόληψη των εξαρτήσεων.

Υπεύθυνοι της παρέμβασης:

Οικονομίδης Θεόδωρος, παιδοψυχίατρος, Επιστημονικός Υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης

Κομηλάγιου Θεοδοσία, Κοινωνιολόγος

DSCN0274
DSCN0280
DSCN0502
DSCN0504

Φεβρουάριος 2018
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3

Ενημερωτικό δελτίο

Εγγραφείτε στο δελτίο μας και ενημερωθείτε για τις δράσεις μας!